Lyckat misstag

Jag är verkligen inte i behov av ett par vantar till. Vantar passar däremot bra som ett litet pausprojekt medan man funderar på ett kommande mera invecklat arbete. Har fortfarande flera härvor kvar av den estländska ullen som jag köpte i somras. Av en regnbågsfärgad version stickade jag dessa kragvantar. De kändes lite lösa på handen så jag slängde dem i tvättmaskinen. En vild chansning eftersom jag inte alls visste vad som skulle hända med det här garnet i en maskintvätt. Slutresultatet blev hur som helst lyckat. Nu sitter de som gjutna på mina händer. Ibland lyckas man. Och vantar är alltid bra att ha på lager. Lätt att plocka fram när nån behöver.

Publicerad 29.02.2012 kl. 12:13

Eftermiddagens Yogi Tea-hälsning

Publicerad 20.02.2012 kl. 15:25

Marthapyssel

I januari tog vår granne initiativet till att starta en ung marthagrupp i det område där vi bor. Som det ser ut nu kommer vi att träffas var tredje vecka kring kaffebordet. Handarbete är en gemensam nämnare för oss som är med, men vi kommer antagligen också att ha andra teman vid våra möten. Under förra veckans träff tillverkade vi halsband. Jag valde vita träpärlor i tre olika storlekar på svart snöre och är riktigt nöjd med slutresultatet. Påmindes igen om att jag pysslar allt för sällan.
Publicerad 20.02.2012 kl. 12:32

Ibland blir det felIbland blir det inte riktigt som på Strömsö. Här ligger min fina kofta på bordet. Jag har våldfört mig på den med saxen och håller på att riva upp den igen. Koftan blev färdig och jättefin. Men, den var alldeles för stor. Efter ett litet tag insåg jag dessutom att den korta modellen inte alls passar mig med min långa rygg. Den skulle inte se lika snygg ut på mig som på garnförsäljaren på hantverksmässan i Seinäjoki. Nu ska garnet tvättas för att få bort krullet och sedan väntar ett nytt projekt.
Publicerad 08.02.2012 kl. 13:13

Tantvarning?

När man som jag envisas med att klä sig i klänning/tunika och strumpbyxor/leggings även när temperaturen sjunker en bra bit nedanför nollstrecket så får man utrusta sig därefter. Benvärmarna håller benen varma, men när det blåser under kjolen kan man också ha användning för ett par stickade hotpants. Nu behöver jag inte frysa om rumpan längre.

Hotpantsen är stickade av restgarn i alla de färger med stickor nr 3. Beskrivning finns i Sanna Vatanens bok Neulo, virkkaa, kirjo. Jämälangasta! (finns även som svensk version Sticka och virka med restgarn). En mycket användbar bok för alla stickare och alla slags garnstumpar.

Detta projekt påbörjades för ett helt år sedan och tyckte det var dags att sticka dem klart nu.

Publicerad 31.01.2012 kl. 12:16

Ekorrar

Dessa vantar började jag sticka för ett halvt år sedan. Efter en lång paus tog jag fram dem på jullovet och fortsatte. Efter ytterligare en liten paus blev de färdiga förra veckan. Är inte helt 100 procent nöjd med slutresultatet, men för att vara de första vantarna med såhär pass invecklat mönster så är de helt okej. Garnet är köpt i Tallinn, ett strävt estnisk yllegarn som blir supermjukt när man tvättar det. Trots att jag stundvis suckat över det här projektet har jag redan börjat se mig om efter ett nytt vantmönster. Har kvar en hel del av estlandsgarnet, det kostade endast 4 euro/100 g så jag passade på att köpa flera olika färger.

Mönstret är från Ravelry (Squirrelly Swedish Mittens). Om någon vill lägga till mig som vän på Ravelry så kan ni hitta mig på namnet jennimum.

Publicerad 30.01.2012 kl. 12:06

På tåget med Rikard

Har sovit länge denna lördagsmorgon. Kom hem sent igår kväll från en arbetsrelaterad nöjesresa i Helsingfors, så en sovmorgon var just vad jag behövde. Tågresorna till och från huvudstaden spenderade jag med att sticka en mössa åt min frisör och lyssna på en ljudbok. Har aldrig tidigare provat på ljudböcker, men kommer absolut att fortsätta konsumera sådana i fortsättningen. Min första ljudbok blev Rikitikitavi, en självbiografi av Rikard Wolff. Läst av författaren själv, mannen med rösten. Jag bara älskar hans röst, den är så otroligt mysig. Djup, lite hes, på något sätt ansträngd men ändå behaglig. Vill aldrig att berättelsen ska ta slut.


Bild lånad från adlibris.com
Publicerad 14.01.2012 kl. 11:50

Ny början


Bilden speglar mannens tankar igår kväll, lånar bilden trots att jag inte riktigt kan instämma. Just nu, denna första vardag efter ett långt jullov, tänker jag främst som ett barn; varför kan det inte alltid vara jul? Vi har varit lediga länge, vänt dygnet och suttit uppe till sent på natten och sovit halva dagen. Träffat vänner, släkt och bekanta. Jag har stickat och ätit alldeles för mycket godis. Nu är det nytt år och nya tag och vintern och snön har slutligen anlänt. Trots allt har jag kommit på mig själv med att sakna mitt jobb då och då. Det borde ju vara ett tecken på att jag är ganska nöjd med vad jag gör.
Publicerad 09.01.2012 kl. 08:17

Remake

Helgens pyssel får representeras av en bild på ett av de två mosshjärtan som pryder fönstren i vårt kök. Köpte hjärtanen på Stundars julmarknad i fjol, sparade dem i källaren och igår bytte jag ut den bleka mossan mot ny. Lätt som en plätt och de blev nästan lika fina som då jag köpte dem.Publicerad 11.12.2011 kl. 21:44

Julkalender

Det är mycket nu. På jobbfronten hopar sig massor med uppdrag till slutet av året. Som alltid. I övrigt försöker jag hinna pyssla så mycket som möjligt. Det har blivit många timmar vid symaskinen och med stickorna i soffan. Har dock insett att jag inte hinner göra allt det jag vill, men det är ju inte meningen att man ska pyssla ihjäl sig heller.

I november deltog jag i Kajsa Wikmans kurs via Loftet och började där sy en julkalender. Paniksydde den färdig kvällen före den 1 december och nu hänger den på väggen i sonens rum. Kalendern ser snyggare ut utan paket i de trånga fickorna, så vi fyller på vartefter. Sonen är mycket glad över kalendern och tycker att det allra roligaste är att hitta den rätta fickan, innehållet i paketen spelar en mindre roll.

Mera sytt och pysslat en annan dag.

Publicerad 10.12.2011 kl. 17:48

Knappar

Hade en underbar dag med syjuntevännerna på hantverksmässan. Jag som inte tycker om att åka buss tyckte till och med att själva resan var rolig. Det går snabbt när man sitter i gott (stick)sällskap.

Köpte en hel del nytt garn, mest Cascade som jag aldrig testat tidigare. Det bästa med såna här mässor är att man får sätta sina pengar på sånt som någon gjort själv eller på sånt man själv ska göra något av.

Bästa köpet var, i all sin enkelhet, tre stycken knappar av renhorn. De ska pryda kragen till min cape/poncho som varken är färdigt planerad eller påbörjad ännu.

Publicerad 21.11.2011 kl. 09:15

Suomen Kädentaidot 2011

På lördag bär det av till ett av de evenemang som jag sett mest fram emot under hösten, nämligen den stora hantverksmässan (Suomen Kädentaidot) i Tammerfors. Blir första gången för mig och försöker just nu fastställa en budget. Tror det är bäst så, annars kan det lätt hända att man tömmer kontot.

Publicerad 17.11.2011 kl. 10:44

Spets på spetsgardinIgår kväll fick jag äntligen tummen ur och tog ner sommargardinerna. Under vintersäsongen har jag haft samma gardiner i köket i flera års tid och började känna för en förändring. Samtidigt ville jag fortsättningsvis ha vita gardiner. Löste dilemmat med att sy fast en liten spetsduk på gardinerna till de båda fönstren i köket. Ser alldeles underbart ut när den bleka novembersolen lyser in. Som snöflingor.
Publicerad 15.11.2011 kl. 10:29

Tygloppis!


LÅNAT AV KATIKATT


Tygloppiset är tillbaka!

Söndagen den 27.11 klockan 11-15 på Ritz, Kyrkoesplanaden 22A.

Vill du sälja tyger? Anmälning sker per e-post till adressen katister@gmail.com. Platshyran är 5 €. Begränsat antal platser.


Kangaskirppis tuli takaisin!

Sunnuntaina 27.11 kello 11-15 Ritzissä, Kirkkopuistikko 22A.

Haluatko myydä kankaita? Ilmoittaudu sähköpostitse osoitteeseen katister@gmail.com. Paikkavuokra on 5€. Paikkoja on rajoitetusti.
Publicerad 10.11.2011 kl. 10:44

Tomtar på loftet

Tråknovember till trots händer det mycket nu. Min kalender är ovanligt full med roliga evenemang, kurser och besök ända in i december. Har länge sett fram emot morgondagen och inledningen av kursen "Tomtar på Loftet" med Syko-Kajsa Wikman. Kursen ordnas i samband med hennes utställning på Loftet här i Vasa. Står redan i startgroparna med mina tygrester.
Publicerad 09.11.2011 kl. 11:11

Senaste kommentarer

24.02, 13:26Marthapyssel av Maria S
20.02, 14:21Marthapyssel av Jenny
02.02, 16:58Tantvarning? av Disa
31.01, 20:06Tantvarning? av sofie bn - fialottajansson.blogspot.com